Kunnskapstrening IT
  • Hjem
  • Nyheter
  • Tilbud
    • Årskurs i spillutvikling 2021
    • 3D-modellering
    • 3D & Unity - Smart kyst
    • Individuelt program
  • Samfunnsløftet

Etablerer talentlab

4/25/2019

Comments

 
Digitale talenter i Ørsta involveres i utviklingen av en TalentLab i kommunen.
​Nyskapningen skal koble en ung og digital generasjon med lokal innovasjon og utvikling.
PictureFra høyre: Odd Magne Vinjevoll, Torbjørn Håskjold og Lars Utstøl.

Klare med prosjekter
Det er Ørsta Næringskontor og Visit Ørsta som er svanger med planene om en talentlab.

​- Samarbeidet med Kunnskapstrening IT gir oss tilgang på lokale, digitale talenter som har gått gjennom et kvalifiseringsløp. Vi er klare med konkrete prosjekter som frem til nyttår skal utvikles av talentene, sier prosjektleder Torbjørn Håskjold.

Ørsta næringskontor er prosjekteier i satsingen og daglig leder Odd Magne Vinjevoll ser frem til å komme i gang.
- Samfunnet digitaliseres og for oss som jobber med lokal innovasjon og utvikling, er det viktig å ta grep. Vi trenger unge mennesker med digital kompetanse og vi må få i gang prosjekter som går opp nye stier og tar oss fremover i nytt terreng, sier han.


2D, 3D og eSport
Ørsta TalentLab (ØTL) vil starte med to pilotprosjekter sammen med digitale talenter.
- I det ene pilotprosjektet skal vi designe og utvikle ein real-time animert presentasjon av Ørsta TalentLab. Presentasjon skal benytte seg av både, 3D, 2D animasjon og lyddesign og produseres/programmeres i UNITY og  publiseres både som film og spill.
- 
I det andre pilotprosjektet vil vi begynne utgreiing og etablering av ein E-SPORT KLUBB. Vår visjon er å etablere ein e-sport klubb som skal vere inkluderande og tilgjengelig for alle. ØTL ønsker å bruke e-sport begrepet i si breiaste betydning, og med det så meinar vi at denne klubben skal inkludere meir enn berre “gamere/spelarar”. Vi ønsker at dei som også likar koding, “IT”, sikkerhet og “hacking” etc. skal vere velkomne i E-SPORT KLUBBEN, sier Torbjørn Håskjold. 

Lokal forankring
Kunnskapstrening IT gjennomfører et årskurs i spillutvikling for digitale talenter i Møre og Romsdal. Det skjer på oppdrag for NAV Møre og Romsdal. Første kullet er snart ferdig og til høsten kommer et nytt årskull.

- Å koble digitale talenter til lokal innovasjon og utvikling er utrolig viktig. Når talentene får bygge relasjoner til bedrifter i digital utvikling eller til næringsklynger som satser digitalt skjer det gode vekselvirkninger. Næringsliv og samfunn får tilgang på talenter fra en ny og digital generasjon og talentene får arenaer som er med på å bygge deres karrierer, sier Lars Utstøl, daglig leder i Kunnskapstrening IT.

Les også: SummerCamp 2019 

Comments

TALENTER TIL TV-BRANSJEN

4/25/2019

Comments

 
Picture
Arne Berggren og Lars Utstøl
Nå tar seks digitale talenter et steg inn i TV-bransjen. En god stund. 
​
Men hva skjer? Jobber ikke talentene med spillutvikling?
Smelter sammen
Nesten uten unntak gjennomsyres nye filmer og tv-serier av visuelle effekter og “kunstige” scener. Gjerne skapt i 3D. Slike digitale virkeligheter dukker opp overalt i samfunnet.
- Dataspill og gamifiserte læremidler er opplagte eksempler, men vi ser kunstige virkeligheter like gjerne i simuleringer av arbeidsprosesser eller visualisering av byggeprosjekter. Og ikke minst ser vi det i film- og tv-bransjen. Den kompetansen spillutviklere har er med andre ord anvendelig nesten overalt. Det som gjør filmbransjen ekstra spennende, er at her som i spillverdenen så jobber man man å utvikle historier og plattformer, opplevelser rett og slett. At våre talenter får jobbe med tv-bransjen er utrolig spennende og vil opplagt bidra til å bygge deres karrierer, sier Lars Utstøl i Kunnskapstrening IT.

Nye ideer
Arne Berggren er én av de mest erfarne innen norsk tv-drama, medskaper av selskapet Shuuto As og opptatt av bygging av regional tv-bransje og medieinnovasjon gjennom Drasmaentrum Midt-Norge. Han gleder seg til å jobbe sammen med digitale talenter:
- TV-bransjen har et enormt behov for innovasjon, og gjennom Kunnskapstrening IT får vi møte og utvikle nye idéer sammen med unge kreative som har gaming og nye plattformer i blodet. De digitale talentene gir oss verdifulle innspill, utfordrer oss og leverer en hel haug av spennende veier å gå ut fra oppgavene vi gir dem. I tillegg er det gøy og inspirerende å sparre med dem, sier han.
​

Talentene deltar i årskurset i spillutvikling - som gis av Kunnskapstrening IT i samarbeid med Stockholms Universitet. Næringsliv og samfunn utfordrer talentene og gir dem muligheter til å jobbe i reelle utviklingsprosjekter.
Utvikler talentlab i Ørsta
Nyhet: SummerCamp 2019
Comments

Lanserer summer Camp

3/26/2019

Comments

 
Kunnskapstrening IT lanserer Summer Camp - en sommer i fremtidens tegn. 
Picture
Læring, testing og teambuilding
Summer Camp er skapt for unge digitale mennesker over hele Norge - og verden utenfor. 
- Gamere og unge digitale jobber helt grenseløst og har venner over hele verden. De snakker flytende engelsk og har bokstavelig talt ingen begrensninger i sin askjonsradius. Derfor åpner vi Summer Camp for alle som vil delta, uansett hvor de bor i verden. 
- De fire ukene blir fyllt med intensiv læring i det å bygge små spill. Kritisk tenkning vil vi dyrke gjennom å teste nye games. Så skal ukene være fylt med vennskap og gaming, noe som skal fasiliteres som teambuilding, sier Lars Utstøl i Kunnskapstrening IT. 

Logg på - superenkelt
Sommeren er ikke alltid lett å fylle med inspirasjon og morsomme dager. Summer Camp skal gi ungdom en arena som er enkel å koble seg på - for å bli med på en aktivitet i fremtidens tegn:
- Alle kan logge seg på hjemmefra eller fra hytta eller fra feriestedet. Det skal være kjempeenkelt å komme inn i dette sommerfellesskapet. Vi kommer til kjøre sammen hver dag fra klokken 12.00 - jobbe i store og små grupper, God veiledning og coaching vil alle deltakerne få, sier Utstøl 

Mer om Summer Camp 2019
Comments

Fagdag i Ålesund

1/29/2019

Comments

 
Picture
Ole Kristian Myrbostad
NAV Møre og Romsdal satser på digitale talenter i regionen. 6 februar samles 80 deltakere for å løfte satsingen videre.
Satser på kvalifisering
Ole-Kristian Myrbostad (bildet) er fylkeskoordinator for jobbstrategien i NAV Møre og Romsdal og koordinerer NAVs satsing på digitale talenter.
- Mange unge i den digitale generasjonen har ikke funnet sin plass i ordinære skoleløp eller i arbeidslivet. Flere går under betegnelsen «gamere» og i 2017 satset vi på å oppkvalifisere unge gamere ved å gi dem et komprimert spillutviklingskurs i samarbeid med Kunnskapstrening IT og Stockholms Universitet. Flere kom ut i arbeid og videre utdanning. I 2018 vi satset enda mer og åpnet opp for 40 digitale talenter spredt rundt i Møre og Romsdal. De er nå midt i kurset hvor de lærer programmering, 3D-design og storyline. Siste modul starter i mars og er et 3 måneders prosjekt i samarbeid med bedrift i lokalmiljøet.
 Myrbostad er fornøyd med satsingen så langt:
- Vi vet at de viktigste faktorene for å komme seg i arbeid eller utdanning, er om du har lyst og tro på at du får det til. Disse faktorene kan påvirkes. Vi har skapt et kompetanseløp som baserer seg på interesse og lidenskap. Med slik tilpasning oppnår vi mestring og god utvikling hos våre digitale talenter, sier Myrbostad.  


Fremtidens medspillere
Målet med satsingen er å utvikle 400 digitale talenter i regionen.
- Dette er medspillere i et digitalt samfunn. Behovet for arbeidskraft med digitale ferdigheter og som er lommekjent i den den digitale verden, er økende og nasjonalt blir det konkurranse om kompetansen. Da er det en god strategi å utvikle sine egne talenter og bygge gode regionale talentbaser, sier Lars Utstøl, daglig leder i Kunnskapstrening IT.

En av hovedsatsingene i 2019 er å koble på næringslivet i regionen. Dette arbeidet ledes av Vindel i Kristiansund.
- Næringslivet er nøkkelen for å lykkes med å berike samfunnet med unge digitale talenter. Derfor legger vi mye krutt på å få inn gode prosjekter fra næringslivet som talentene kan utvikle og jobbe med. På denne måten bygger vi også relasjoner mellom talenter og næringsliv, noe som gir grobunn for senere rekruttering, sier Utstøl.

Fagdagen foregår på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund.
Les også: Statsministeren besøkte digitale talent

Program fagdag
Ålesund - 6. februar 2019

09:30 – 10:00
Registrering

10:00 – 10:15
Velkommen v/Lars Utstøl (Kunnskapstrening IT) og Ole Kristian Myrbostad (NAV Møre og Romsdal)

10:15 – 11:00
Presentasjon av arbeid v/digitale talenter fra Ålesund  og Martin Adolfsson (Kunnskapstrening IT)

11:00 – 11:15
Pause

11:15 – 11:30
Arbeidslivets behov for digital kompetanse, Håkon Haugli, Administrerende direktør Abelia (videoinnlegg)

11:30 – 12:00
Arbeidslivets behov og kobling digitale talent mot lokalt næringsliv v/Siri Aaland (Vindel)

12:00 – 13:00
Lunch

13:00 – 13:45
Coaching av digitale talent, hva innebærer det og hvilke styrker/utfordringer gir det? v/Astrid Høgmo (Kunnskapstrening IT)

13:45 – 14:00
Pause

14:00 – 16:00
Gruppeoppgave og plenumsgjennomgang, omvisning
Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK

16:00 – 16:15
Avslutning v/Lars Utstøl og Ole Kristian Myrbostad


Comments

I morgen møter vi næringslivet i Ulsteinvik

1/21/2019

Comments

 
Picture
​Næringslivet trenger flere talenter til sin digitale fornying og utvikling. Å utvikle egne talenter - i egne lokalsamfunn og region, er en av de mest nærliggende strategier. 

Programmet
Seminaret vil samle lokalt næringsliv og følgende temaer står på dagsordenen:
  • 12.30 - 13.00 – Lunsj og introduksjon av Digitale talenter
  • 13.00 - 13.15 NAV sin rolle ved Ole Kristian Myrbostad fylkeskoordinator NAV, Oddvor Hovden markedskoordinator NAV
  • 13.15 – 13.45 Studieløpet og oppfølging fra Kunnskapstrening IT og Universitet i Stockholm – Lars Utstøl, Kunnskapstrening IT
  • 13.45 – 14.00 Pause
  • 14.00 - 14.15 Hvordan matches talent med bedrift? Eksempler på​ arbeidspraksisløp ved Siri Aarland, Vindel AS
  • 14.15 – 14.30 Spørsmål, avtale oppfølging

Større satsing
Det er inngått en samarbeidsavtale mellom NAV Møre og Romsdal og Kunnskapstrening IT om å utvikle opp til 400 digitale talenter i regionen. Målet med satsingen er å styrke næringslivets talentbase og utvikle nye karrierer for digitale talenter i fylket. VIndel AS i Kristiansund skal lede arbeidet med å utvikle samarbeidet med nærings- og arbeidsliv i regionen.
- Nærkontakt med næringslivet er avgjørende for å kvalifisere talenter til arbeidslivet på en god og relevant måte. Vi ønsker å jobbe tett med bedrifter som trenger digital kompetanse og som ser potensialet i i en generasjon talenter som er rotet i digital kultur og kunnskap, sier Lars Utstøl (Kunnskapstrening IT)
Picture
Comments

Talenter skaper historie

5/3/2018

Comments

 
Picture
Laila Skaret, kulturrådgiver Smøla kommune.
Digitale talenter i Møre og Romsdal er i gang med å lage et dataspill om historiske Smøla. For talentene er dette avsluttende hovedprosjekt i årskurset hos Kunnskapstrening IT og Stockholms Universitet.
​
Historisk hovedprosjekt
Talentene skal i sin hovedoppgave lage et dataspill om Vikingtida på Smøla. I spillet skal de skape et realistisk bilde av vikingtida (tidsepoken er 1030-1040) og historien bak innføringen av kristendommen. Norges dåpsattest Kulisteinen som stod på Edøya på Smøla. Spillet blir en del av et prosjekt kalt «Fortid i Fremtida» som Smøla kommune har jobbet med de siste 2 årene.  Prosjektet har som mål skape nytt liv i kulturminner og historie gjennom nyskapende formidling og bruk av digitale verktøy. Formidling av historie og kulturminner er i dag knyttet til guiding og enkle formidlingsorgan som tekst og film.
- Med prosjektet skal Smøla kommune utforske mulighetene for nye formidlingsmetoder ved å utvikle produkter og tjenester gjennom produksjoner av kulturminneopplevelser med bruk av ulike digitale verktøy (eks.VR, AR og spill). Med digital historiefortelling kan man skape nye attraksjoner, presentere skjulte historiske skatter og bevare eksisterende kulturminner ved at man skaper virtuelle opplevelser, sier Laila Skaret, kulturrådgiver i Smøla kommune.

Gode ideer
Prosjektet i Smøla presenterte sitt forslag for talentene for noen uker siden. Etter en uke fikk de tilbake designdokument med ideer og forslag til løsning. Så kjørte man en dialog noen dager og bestemte retning. Nå er man i gang med å produsere spill.
- Møtet med talentene har vært spennende, sier Laila. Å ha kontakt med disse er et møte med en ny verden, et nytt språk og et nytt tankesett. For å si det sånn; Et møte mellom generasjoner. Men jeg er uhyre stolt over at de har gått på oppgaven slik de har gjort. Det blir spennende å se hva vi kommer ut med.
- Vi har delt talentene i to grupper som jobber med samme prosjekt. Den ene gruppen utvikler et mobilt 2D spill og den andre gruppen jobber med et 3D basert spill. Når man jobber med 3D, så forbereder vi bruk av Virtual Reality. Det er et utrolig spennende prosjekt og høy temperatur i arbeidet nå, sier faglig veileder Martin Adolfsson.

Mobiliserer regionalt næringsliv
For å utvikle digitale talenter i Møre og Romsdal, utvikles et tett samarbeid mellom næringsselskapet Vindel og Kunnskapstrening IT.
- Vindel skal mobilisere lokale bedrifter, næringsliv og samfunn til å se på digitale talenter som en viktig ressurs i transformasjonen til et digitalt samfunn. Vi er i gang med en mobilisering som skal knytte næringsliv tettere sammen til talentutvikling. En av de spennende arenaer vi skaper er nettopp utvikling av ideer og prosjekter der bedrifter, talenter og akademia kan jobbe sammen, sier Siri Aarland i Vindel.
- 
Vi har hatt et spesielt fokus i Troms og i Møre og Romsdal, med å finne metoder for å koble talenter, kompetanseutvikling og nærings- og samfunnsliv. Vi tror nøkkelen til å få flere av våre mange, digitale talenter over i interessante karrierer er denne type koblinger og samarbeid. Nå ønsker vi å utvikle samarbeid med flere regioner i Norge, sier Lars Utstøl i Kunnskapstrening IT.
​

Nytt årskurs fra høsten
Kunnskapstrening IT vil i samarbeid med Stockholms Universitet tilby årskurset i spillutvikling på nytt i høst.
- Årskurset har vært en suksess. Talentene har virkelig prestert hele veien og det har vært et veldig fint arbeidsmiljø blant talenter, veiledere, coacher og prosjektleverandører. For de fleste talentene har kurset også vært et første møte med universitetsverdenen i og med at de har fått anledning til å formalisere kompetansen med studiepoeng, sier Lars Utstøl, daglig leder i Kunnskapstrening IT.
- Årskurset gir kompetanse på mange plan. Faglig gir det kompetanse innen programmering, design, 3D modellering og prosjekt. Selv om dette kalles spillutvikling, er det kompetanse som trengs i alle typer bransjer og bedrifter. Det er en utdanning for fremtidens arbeidsmarked, sier Utstøl.
Les mer: Nytt opptak til årskurs i spillutvikling
Les mer: Talent til bedrift
Summer Games 2018: Sommerjobb? Prøv fremtidens jobb!


Comments

Talenter til bedrift

4/17/2018

Comments

 
Picture
Stathis Papadopoulos (til venstre) og Álvaro Martínez i Ramsalt er talentenes faglige veiledere og mentorer.
Talentene har vært med i Kunnskapstrening IT noen måneder - bygd ferdigheter og mestret nye utfordringer. Nå får de prøve seg i Ramsalt Lab AS, en sulten IT-bedrift i Tromsø.
Ramsalt trenger ny arbeidskraft
Ramsalt utvikler webløsninger for store og små kunder over hele landet. De har sammen med kunder vunnet priser for sitt arbeid. Det er en bedrift som har suksess, ser fremover og trenger nye hoder.
- Vi trenger mange nye medarbeidere de neste årene. En stor utfordring er å få tak i de rette talentene. Samarbeidet med Kunnskapstrening IT og NAV Troms, gjør det mulig å komme i nærkontakt med digitale talenter, jobbe sammen med dem og kanskje ende opp med å engasjere noen av dem. Dette er en ny og spennende form for rekruttering, og jeg gleder meg å se hvilke frukter programmet vil bære, sier Yngve Bergheim, daglig leder i Ramsalt.
​

Nå pågår det trening!
Talentene har alle valgt bort vanlig skolegang og ordinært arbeid. De har vært med i Kunnskapstrening IT noen måneder og på den måten enda bedre kjent med sine sterke sider og utviklet nye ferdigheter innen web, app og spilldesign. Nå er de i gang med å lære seg webutvikling basert på Ramsalt sin plattform Drupal. Med på laget har det veilederne Stathis Papadopoulos og Álvaro Martínez. En uke inn i kurset sier de:
- Det er veldig spennende å jobbe med talenter som er interesserte i webutvikling. Som  webutviklere kan vi lære talentene på en praktisk måte gjennom å dele våre erfaringer, sier Álvaro Martínez, webutvikler på Ramsalt Lab.
- Det er alltid fordelaktig å ha nye mennesker introdusert til utviklingsbransjen. Det nye perspektivet de bringer er en viktig forfriskning. Teknologi utvikles seg veldig raskt, og det er mye plass til nye talenter, sier Stathis Papadopoulos, webutvikler i Ramsalt Lab.

Nærkontakt med arbeidslivet
Frank Fredheim jobber med ungdomssatsingen i NAV Troms. Han mener at satsingen med Ramsalt og Kunnskapstrening IT kan danne mal for hvordan man både kan få frem viktige talent i samfunnet og koble dem på de riktige bedriftene.
- Å jobbe sammen med både bedrift og talenter skaper nye muligheter for begge partene. Det er kjernen i det vi forsøker å få til. Denne strategien har et stort potensiale og kan få  flere i arbeid og gi virksomheter nye muligheter til å rekruttere den kompetansen de har behov for.

Relasjoner skaper arbeidsplasser
Kunnskapstrening IT sin filosofi er å koble talenter sammen med næringsliv og ledende akademia. Kunnskapstreningen er praktisk, morsom og krevende. Det er læring i fart.
- IT-bedrifter som leter etter nye medarbeidere, trenger en arena der de kan møte aktuelle kandidater. Når vi setter opp en felles arena for talenter og næringsliv, får begge parter mulighet til å bli kjent med hverandre mens de jobber sammen. Vi tror dette skaper arbeidsplasser, fordi bedriftene på en god og effektiv måte kan avdekke talenter og bli tryggere på at de velger rette mennesker til sin bedrift, sier Lars Utstøl, daglig leder i Kunnskapstrening IT.

Les også: Statsministeren besøkte digitale talenter
Hva kan talenter prestere på 8 små uker? 
Comments

Fint møte med statsministeren

3/9/2018

Comments

 
Picture
Møtet med statsministeren ble et godt samspill mellom Patrick, Erna og Espen (foto: Anders Tøsse)
Statsminister Erna Solberg tok utfordringen fra Patrick og Espen - to av talentene i Kunnskapstrening IT - og testet med stort engasjement spillet de har utviklet. ​ 
Med stor innlevelse multitasket statsministeren mellom å spille, snakke med talentene om hvordan de skapte spillet, hvilke kunnskap de utviklet undervegs, deres opplevelser av kunnskapstreningen og talentenes fremtidsplaner. 
Det ble en fin time der statsministeren i en dialog med NAV Møre og Romsdal, talenter, næringsorganisasjonen Vindel og Kunnskapstrening IT løftet temaer som kompetanse til et digitalt samfunn og hvordan nye måter drive kompetanseutvikling på kan bidra til at næringsliv og samfunn får bedre tilgang på viktig arbeidskraft. ​

Realkompetanse på alvor
Statsministeren mener at Kunnskapstrening IT bidrar til å få frem kompetansen i den digitale generasjonen.

- Dette tar realkompetanse på alvor. Det er viktig å finne alle ressurser i samfunnet, også de som er gode på dataspill, sa Erna Solberg.
Patrick tar selv årskurset i spillutvikling og er enig med Solberg.
- Jeg kjenner flere unge gamere som ikke ville si til andre at de holdt på med dataspill fordi det har vært dårlig status i samfunnet. Nå er dette i ferd med å snu. Det er spennende at interesse for spill kan sees på som en ressurs, mener Patrick, som selv er midt inne i delkurset  3D-modellering som gis  samarbeid med Stockholms Universitet. 


Effektfullt tilbud
Fylkeskoordinator for Jobbstrategien, Ole Kristian Myrbostad, vil utvide tilbudet.
- Endelig er det et tilbud hvor vi kan snu gaming-interessen til en ressurs, fremfor å tenke at det er en hindring for å komme seg i arbeid og utdanning. Å ha et et bevis fra årskurs fra et av Europas fremste universitet, Stockholms Universitet på CV-en vil nok arbeidsgivere legge merke til. Vi opplever satsingen som så effektfull i form av overgang til utdanning og arbeid, at vi jobber med å utvide tilbudet i Møre og Romsdal, sier han.

Finstemt modell
Kunnskapstrening IT har utviklet og prøvd ut sin modell i 4 år. Resultatene er oppmuntrende og nå vil man gi flere digitale talenter i Norge et tilbud.
- Modellen kobler på en unik måte talenter, bedrifter og universitet til en felles utviklings- og læringsarena. Det er en grenseløs arena som stimulerer kreativitet, søken etter ny kunnskap og bygging av relasjoner mellom talenter og næringsliv/akademia. VI ser resultater hver dag og når så mange av våre talenter presterer på universitetsnivå uten nødvendigvis ha gjort ferdig vgs, så viser det at vi har klart å skape nye veier til kompetanse og arbeid, sier Lars Utstøl, leder i Kunnskapstrening IT. 
- Så er vi veldig takknemmelige for at statsminister Solberg - i møte med våre talenter, får kjenne på alt det positive som skjer med mennesker og miljøer når man klarer å skape nye samspill mellom talent, arbeid og ny kunnskap, sier Utstøl.

6. april: Oppstart for populært i kurs i spillutvikling
Hva lærer talentene? 
Picture
Representanter for NAV Møre og Romsdal, næringslivet, Kunnskapstrening IT og talenter møtte statsminister Erna Solberg 6. mars (foto Anders Tøsse)
Picture
Kristiansund 6. mars 2018: Et flott møte med statsminister Erna Solberg. Live over nettet deltok også talenter fra Haram og Tromsø og veileder i spillutvikling (Stockholms Universitet) Martin Adolfsson. (foto: Anders Tøsse)

Comments

Besøker Kunnskapstrening IT

3/2/2018

Comments

 
Picture
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Statsminister Erna Solberg besøker førstkommende tirsdag digitale talenter på Nordmøre.
 Talentene deltar i Kunnskapstrening IT sine program og vil fortelle statsministeren om sitt arbeid og sine opplevelser.  
- Vi setter pris på at statsministeren fatter interesse for satsningen på digitale talent. Vi gleder oss til å dele erfaringer på hvordan interessen for data og spill hos unge utenfor arbeid og utdanning, kan være en ressurs og kompetanse arbeidslivet har et sterkt behov for fremover, sier Ole Kristian Myrbostad, Fylkeskoordinator for Jobbstrategien, NAV Møre og Romsdal.
-  Vi er alle stolte av våre talenter og samarbeidet mellom NAV, Kunnskapstrening IT, universitet og næringsliv. Resultatene av arbeidet er svært oppmuntrende og vi har gode budskap til vår statsminister, sier Lars Utstøl i Kunnskapstrening IT.


Overveldende resultater
Comments

Overveldende resultater

1/3/2018

Comments

 
Rett før jul kom resultatene fra talentene i Kunnskapstrening IT sin første universitetstentamen. Emnet var “Introdukson til spillutvikling” (7.5 studiepoeng) og fasiten ble overveldende.
Picture
Har dyp kompetanse
Talentene startet i september og allerede etter to måneder var de klare for tentamen. Det var første gangen talentene testet sine kunnskaper på universitetsnivå.
- De fleste av våre talenter har ikke studiekompetanse eller høyere utdanning. Likefullt har de mye og relevant kompetanse, som de har opparbeidet på egen hånd. Med årsprogrammet i spillutvikling får de mulighet til å bygge videre på sin kompetanse og uten store omveier få testet sine kunnskaper på universitetsnivå. Resultatene viser at man kan skape gode og alternative veier til høyere utdanning for mennesker som velger utradisjonelt, sier Lars Utstøl i Kunnskapstrening IT.

Bestod testen  
David Söderström (leder spelprogrammet ved Stockholms universitet) forteller at tentamen var identisk med den som bachelorstudentene gjennomførte på campus i Kista (Stocholm).
- Kunnskapstrening IT har oppnådd et fantastiskt resultat og skal være stolte over deltakernes prestasjoner, sier Söderström (bildet).  
- 
Det som slo meg, var at hadde ikke tentamene vært på norsk så hadde jeg ikke merket noen forskjell på Kunnskapstrening IT sine talenter og studentene vi har på kurset her  på campus, sier han.
12 av 14 talenter bestod tentamen. To av talentene var svært nære godkjent resultat - men må ta opp igjen tentamen i begynnelsen av januar 2018.

Godt arbeidsfellesskap
Årsprogrammet i Spillutvikling er sammensatt av flere kurs. Nå er talentene i gang med et 8 ukers kurs i JAVA (programmering). Senere på nyåret skal de ha et kurs i 3D-modellering, før de avslutter med prosjektoppgave.
- Årsprogrammet er lagt opp med mye praktisk arbeid, der talenter jobber sammen med hverandre og sammen med faglige veiledere. Dagene handler om å utvikle konkrete løsninger og for å klare det må ny kunnskap bygges. Det er med andre ord en god kobling mellom teori og praksis, sier Utstøl.  
- 
Vi legger stor vekt på å skape gode dager for talentene, der de virkelig får rammer og miljø for å bygge kunnskap, selvtillit og nye relasjoner. Alle får jobbe fra hvor de vil og møtes “Live” på nettet hver dag. Vi skaper gode og vibrerende arbeidsfellesskap, der talenter trives og har et arbeidsmiljø som driver deres motivasjon, sier Utstøl.

Åpne utdanningssystemet
I følge Utstøl er det mange digitale talenter som ikke får de sjansene de fortjener.
- Husk at denne generasjon ikke har fått utløp for sine lidenskaper og sin kunnskap i tradisjonell skole og vanlig arbeid. Likevel har de dyrket sine interesser og skaffet seg mye kunnskap. Dette er kapital samfunnet som virkelig trenger og kan aktivere i langt større grad enn i dag. For å klare det, må vi gå noen utradisjonelle veier og skape nye innganger for talentene til høyere utdanning og arbeidsmarkedet. Samarbeidet med Stockholms Universitet har skapt oppløftende resultater og jeg håper at vi fremover kan skape flere slike stier til høyere utdanning, avslutter Utstøl. 
​

Årsprogrammet i spillutvikling får nytt opptak våren 2018.
Hva lærer våre talenter?
Kurs i app-utvikling starter 10. Januar 2018

Comments
<<Previous
Forward>>

    RSS Feed

    #fremtidensmedspillere

     ​

    Arkiv

    November 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    October 2019
    June 2019
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    June 2017
    April 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    February 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015

    RSS Feed

Kunnskapstrening IT
Telefon: 416 13301


Picture
Organisasjonsnr: 919 156 791
​
Bedriftsnummer: 919 217 235 (For NAV)
Kontonr:
4750.67.23287
​Mail: post@kunnskapstrening.no
​
​Telefon: 416 13301

  • Hjem
  • Nyheter
  • Tilbud
    • Årskurs i spillutvikling 2021
    • 3D-modellering
    • 3D & Unity - Smart kyst
    • Individuelt program
  • Samfunnsløftet